hasan yürekli |
HUTBEYİ KISA TUTMAK
Birçok rivâyette Peygamber (sav)’in hutbeyi kısa tuttuğu zikredilmektedir. İlgili rivâyetler şöyledir:
“Ammar b. Yasir dediki, “Resulüllah sallallahü aleyhi ve sellem bize hutbeleri kısa okumayı emretmişti.” (Ebu Davud, Cuma, 1106)
Cabir b. Semüre radiyellahü anh şöyle dedi: “Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem Cuma günü hutbesini uzatmazdı, söyledikleri bir kaç kelimeden ibaretti”. (Ebu Davud, Cuma, 1107)
Cabir b. Semüre radiyellahü anh şöyle diyor: “Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem ile beraber çok namaz kıldım. Namazı da orta halli, hutbesi de orta halli idi. Kur’an’dan ayetler okur, insanlara görevlerini hatırlatırdı.” (Müslim, Cuma, 41; Ebu Davud, Cuma, 1101)
Ebu Vail diyor ki, “Ammar radiyellahü anh bize hitabetti, kısa ve güzel bir konuşma yaptı. Aşağı inince dedik ki, ” Ebu’l-Yakzân, güzel ve öz bir hutbe okudun, biraz daha nefes sarfetseydin ya? Dedi ki, ” Ben Resulüllah sallallahü aleyhi ve sellemin şöyle dediğini işittim: Kişinin namazının uzun, hutbesinin kısa olması dini anladığının işaretidir. Öyleyse namazınızı uzatın, hutbeyi kısa tutun. Çünkü bazı konuşmalar büyüleyicidir.” (Müslim, Cuma, 47)
Hutbelerin kısa olmasının hikmeti hastaların, yaşlıların bulunuyor olması, herkesin işini gücünü bırakarak Cuma için uzak yerlerden gelmiş olmaları düşünülebilir. Cuma namazı ile ilgili âyette şöyle buyrulmaktadır:
“Müminler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında hemen Allah’ı anmaya yönelin ve alım satımı bırakın. Bilseniz bu sizin için daha hayırlıdır. Namaz bitince hemen yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lutfundan isteyin. Allah’ın adını çokça anın ki umduğunuza kavuşanız.” (Cuma 62/9–10) âyetinden müminlerin bir an önce namazdan sonra işlerinin başına dönmeleri emri de çıkartılabilir.
Bu sebeple mümkün olduğunca vurucu, insanların aklında kalacak cümlelerle hutbenin okunması önemlidir. Günümüz şartlarında öğrencilerin, memurlar başta olmak üzere çalışanların durumunu da düşündüğümüzde hutbelerin kısa ve özlü olmasının önemi daha da iyi anlaşılmaktadır.
not:SÜLEYMANİYE VAKFI(ABDÜLAZİZ BAYINDIR) alıntıdır
|
|